top of page

Bezorební secí stroje pro malé zemědělce

V diskuzích o regenerativním zemědělství se často objevují dotazy na secí stroje pro malé zemědělce. Jaké jsou nejlevnější možnosti?


Třímetrová verze secího stroje Rad, zdroj: www.notill.rs/sr/rad-sejalica/


RAD No-Till

Tento nenáročný nesený mechanický secí stroj byl vyvinut v Maďarsku zemědělcem Attilou Kökénym, který radí zemědělcům při přechodu na bezorební systém na více než 10 000 hektarech. Můžete ho vidět na obrázku výše.


O přípravu seťového lůžka se starají radličky s karbidovými špičkami uspořádané ve čtyřech řadách. Na třímetrový secí stroj se dá umístit 20 radliček. Zásobník má dvě komory pro výsev různých plodin.


Stroj se vyrábí v pracovních šířkách od 1,5 metru pro vinaře až po 4 metry pro klasickou rostlinnou výrobu. V běžné šířce 3 metry váží pouze 2,2 tuny, díky čemu jej utáhne i traktor s výkonem 80 koní.


Radličky na secím stroji RAD. Zdroj: www.notill.rs/sr/galerija/


Samotné díly jsou standardizovány a lehce sehnatelné u obchodníků prodávajících velké stroje značky Amazone.


Výhodou tohoto stroje je cena - v záběru 3 m vychází přibližně na 450 000 Kč.


Nevýhoda spočívá v typu rozrušení půdy - radličkách. Obecně mají radličkové secí stroje větší problém při setí do vyšších meziplodinových porostů, nebo do dlouhých rostlinných zbytků. To se dá ale eliminovat buďto zvětšením šířky meziřádku nebo ukončením meziplodin řezacími válci.


SIVA No-Till

Další značkou bezorebného secího stroje pro menší zemědělce je ukrajinská SIVA. V jejich nabídce naleznete vícero strojů v záběru od 2,1 až po 4,2 metrů.



Tažené secí stroje SIVA jsou vybaveny vroubkovanými disky, které nejprve půdu a případné rostlinné zbytky nařežou. Drážkou hned vzápatí projedu dva disky ve tvaru písmena V vybaveny výsevní botkou. Ta má dva přívody - jeden pro osivo hlavní plodiny a druhý pro jemná osiva - tzv. jetelák. Tímhle způsobem lze vysévat s podsevem. Na konci procesu se výsevní drážka uzavře zavíracím kolečkem.


Výsevní jednotky s dvěma přívody - jeden pro semena, druhý pro hnojivo. Zdroj: https://www.siva-agro.com/en/kharakteristiki-3/seyalka-siva-nova-3-0-no-till-technology/siva-nova-3.html


Ceny secích strojů SIVA se pohybují od 350 000 po 550 000 Kč.


Výhodou je dobré proniknutí disků rostlinnými zbytky a využitelnost strojů i se slabšími traktory (od 65 koňských sil).


Nevýhodou mohou být vyšší provozní náklady, protože nakloněné disky ve tvaru V mají větší odpor, což vytváří větší tlak na jejich ložiska.


Simtech T-Sem 300

Další možnost nabízí i britská značka Simtech. Nesený mechanický secí stroj Simtech T-Sem 300 uveze traktor o výkonu 100 koní.

Radličkový secí stroj Simtech T-Sem 300, foto: SOUFFLET Agro


Radličky, usazené na dvojité pružině, mají tvar obráceného T. Břitvy mají šířku 10 mm, čímž se zajišťuje minimální narušení půdy.

Radličky secího stroje Simtech T-Sem 300, foto: Daniel Lunter


Zajímavostí je pěnové výsevní ústrojí. Pěnové “houby”, umístěné na hřídeli, vybírají ze zásobníku semena po jednom kusu, přičemž nezáleží na velikosti semena. Tento systém si snadno poradí i se směsí semen.

Pěnové výsevní ústrojí. Pěnový materiál je znázorněn modrou barvou, foto: SOUFFLET Agro


Cena stroje začíná na 750 000 Kč, na výběr je vícero variant. Vpředu se volí mezi rovnými otevíracími disky a válcem pneuflex, zatímco vzadu je možné nainstalovat jak válec SpringFlex s pružinovými lopatkami, tak těžké řetězové brány.


Výhodami jsou jednoduchost stroje, lehká výměna opotřebovaných pěnových částí a možnost výsevu směsi semen.


Nevýhodu může mít stroj při práci v hustějším porostu meziplodiny nebo větším množství posklizňových zbytků, což se částečně může vyřešit umístěním disků před radličky.


Pokud máte zájem o některý z námi sdílených strojů, dejte nám vědět. Propojíme vás s distributory a pomůžeme i s komunikací v cizím jazyce.



774 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

댓글


bottom of page